Home / Berichten / Kantamasi

Kantamasi

De kantamasi is een busi gadu  met een verre oorsprong. Deze obia  is er één die niet aan iedereen zijn oorsprong prijs geeft. De Kantamasi is bijna verwant aan een ampukugadu. Het woord ‘bijna’ wordt genoemd omdat zijn oorsprong, vaardigheden en kennis dieper zijn dan die van de ampukugadu. De kantamasi behoort tot de lagere of de middenklasse obia. In tegenstelling tot de ampukugadu, die zijn oorsprong in Afrika heeft, is de kantamasi een Sranangrong obia (een obia ontstaan in Suriname).
 Zijn huis ziet er uit als een grote termietenhoop aan de voet van een berg of gehecht aan een boom.  niet in alle termietenhopen woont een kantamasi obia.
 Of de kantamasi eerder in Suriname was dan de Ingi winti’s is niet te zeggen. Wat wel zeker is, is dat de slaven in Suriname op aanwijzing en bemiddeling van de ampuku winti  in contact zijn gekomen met de kantamasi obia. Naast het feit dat de kantamasi obia’s bijna alle eigenschappen van de ampukugadu’s bezitten, bezit deze winti het vermogen en kennis om mensen en dieren te doen verdwalen in het bos
 Een kántámási obia laat zich zelden in de stad prepareren (dwz een sreka doen = inwijdingsritueel uitvoeren). Hij zal er alles aan doen om de mensen naar het bos te leiden. Eenmaal daar aangekomen zal hij al zijn kunnen openbaren aan de aanwezigen, meestal zijn dit familieleden en goede vrienden van de ingewijdene. kantamasi heeft vaak de neiging om de rol van de du man (=genezer) over te nemen. Maar een goede du man redt het in de meeste gevallen wel.
De kantamasi  is een sterke en dappere winti, en is af en toe ietwat confronterend. Als er een fuka (= familieruzie)  binnen zijn beré (= familie ) is, is hij één van de eerste winti’s, misschien wel eerder dan de Ampuku winti, die dit zal aangeven.

About cher

Mijn naam is Arthur Lord, geboren op Berg en Dal

Check Also

Luangu

Deze winti’s behoren tot de hogere orde van winti’s. Hun element is aarde, en ze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *