Home / Berichten / Luangu

Luangu

Deze winti’s behoren tot de hogere orde van winti’s. Hun element is aarde, en ze worden daarom ook wel Grong (grong = aarde of grond) winti’s of Nengrekondre winti’s (nengrekondre = land van Afrikanen) genoemd. De luangu winti komt uit Afrika, en is zowel mannelijk als vrouwelijk. Er zijn dus zowel mannelijke luangu winti’s als vrouwelijke. In de winti taal worden door de wintigelovigen, de vrouwelijke luangu winti’s Luangu Missie’s genoemd, en de mannelijke luangu winti’s Luanga Masra’s.
De luangu winti is hoofdzakelijk een goedaardige winti. Deze winti’s verlenen graag hulp, luisteren graag, beschermen tegen kwaadaardige (vertoornde) winti’s, en houden van plezier in groepsverband. Luangu’s zijn gevoelige winti’s die in hun gedrag overeenkomen met de Aisa winti, nl de Gron Ma (= moederaarde).
In gevallen van bezweringen ( = obia) werken de luangu winti’s samen met de Ampuku en de Kumanti winti’s. In deze combinatie heten ze Luangu-Ampuku-Obia en Luangu-Kumanti-Obia.
In gezelschap van de Ampuku winti hebben zij de leiding en met de Kumanti winti werken zij samen in harmonie, omdat zij met deze laatste zeer goed overweg kunnen.

About cher

Mijn naam is Arthur Lord, geboren op Berg en Dal

Check Also

Kantamasi

De kantamasi is een busi gadu  met een verre oorsprong. Deze obia  is er één die niet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *